genikos xeirourgos

Κήλες κοιλιακών τοιχωμάτων

Πληροφορίες σχετικά με την χειρουργική των κηλών

Οι κήλες λαμβάνουν το όνομα τους από τη θέση εντόπισης τους. Διακρίνουμε κατά βάση λοιπόν την βουβωνοκήλη, την μηροκήλη, την ομφαλοκήλη και την κοιλιοκήλη μετεγχειρητική ή μη. Το 2-4% του πληθυσμού εμφανίζει κάποιας μορφής κήλη. Οι βουβωνοκήλες είναι οι πιο συχνές σε ποσοστό 75%, με το 90% αυτών να αφορά άνδρες.

Η εμφάνιση της κήλης είναι πιο ευδιάκριτη σε καταστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως ο βήχας, το φτέρνισμα και η άρση βάρους.

Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση;

Η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μίας κήλης εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον τύπο της κήλης. Εμφανίζονται σε αύξηση της πίεσης και ανατάσσονται με την εξαφάνιση της πίεσης. Όταν το περιεχόμενο της κήλης δεν επανέρχεται στη φυσιολογική ανατομική του θέση πρόκειται για μη ανατασσόμενη κήλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο συμβαίνει στραγγαλισμός του κηλικού σάκου που συνοδεύεται από έντονο πόνο. Όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάταξη του περιεχομένου του επέρχεται ισχαιμία των παγιδευμένων ιστών, φλεγμονή και ερεθισμός του περιτοναίου που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νεκρωτικά φαινόμενα. Τα συνοδά συμπτώματα εκτός από τον πόνο είναι ναυτία, έμετος και εγκατάσταση ειλεού. Εάν η κήλη δεν μπορεί να αναταχθεί μετά την χορήγηση ισχυρών αναλγητικών τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Οι ομφαλοκήλες στην παιδική ηλικία συχνά κλείνουν αυτόματα χωρίς την ανάγκη παρέμβασης.

Είδος επέμβασης

Η επέμβαση εκτελείται ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά. Στην επιλογή του τύπου της επέμβασης παίζουν ρόλο η εντόπιση της κήλης, το μέγεθος της, η ηλικία του ασθενούς και η γενική του κατάσταση.

O τύπος της αναισθησίας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Στις βουβωνοκήλες με ανοιχτή προσέγγιση αρκεί η τοπική αναισθησία ή η ραχιαία αναισθησία. Στην λαπαροσκοπική προσπέλαση είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας. Σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετείται πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την αποφυγή υποτροπών.

Ποια είναι η πορεία της νόσου μετά από χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης;

Μετά τη χειρουργείο θα πρέπει να αποφεύγεται η επιβάρυνση στην κοιλιακή χώρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση περίπου 10 ημέρες ενώ στην περίπτωση της ανοιχτής χειρουργικής το διάστημα αυτό οφείλει να προσεγγίζει και σε μερικές περιπτώσεις να ξεπερνάει τον ένα μήνα.. Τα ποσοστά υποτροπής κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5% ανάλογα με τη χειρουργική μέθοδο.

γενικος χειρουργος scroll to top