genikos xeirourgos

Χολοκυστεκτομή

Ρόλος και λειτουργία της χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ήπατος. Η λειτουργία της είναι η αποθήκευση της χολής. Η χολή σχηματίζεται στα κύτταρα του ήπατος και φτάνει στη χοληδόχο κύστη μέσω των ηπατικών πόρων. Η ίδια η χοληδόχος κύστη δεν παράγει χολή. Η χολή αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, χολικά οξέα, χοληστερόλη, χολερυθρίνη και πολλές άλλες ουσίες. Η έκκριση της χολής είναι σημαντική για την απέκκριση φαρμάκων, τοξινών και προϊόντων διάσπασης του οργανισμού. Μετά την απέκκριση στο έντερο, επαναπορροφώνται έως και το 90% των χολικών οξέων και της χολερυθρίνης. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται εντεροηπατικός κύκλος.

Μία άλλη χρησιμότητα της χολής είναι η πέψη του λίπους των τροφών συνδυάζοντας τα χολικά συστατικά με λίπη και λιποδιαλυτές βιταμίνες για να τα καταστήσουμε αποδεκτά και χρήσιμα για τον οργανισμό.

Παθήσεις της χοληδόχου κύστης

Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης εκδηλώνονται συχνά με δύο κύρια συμπτώματα. Αφενός πόνο στην άνω δεξιά κοιλία και αφετέρου κιτρίνισμα του δέρματος, που ονομάζεται επίσης ίκτερος. Ο πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς μπορεί να αντανακλά στον δεξιό ώμο ή στην μέση. Ο ίκτερος είναι πάντα ένδειξη διαταραχής του μεταβολισμού της χολής. Αυτή η διαταραχή μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, όπως ηπατίτιδα, μία χρόνια ηπατική νόσο ή απόφραξη της ροής της χολής, όπως μπορεί να συμβαίνει με τους χολόλιθους και αποτελεί την περίπτωση που συζητάμε.

Οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της χοληδόχου κύστης σχετίζονται με παρόμοια συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την χολολιθίαση και τις φλεγμονές που προκύπτουν από αυτήν.

Ποια διάγνωση απαιτεί χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη;

Η υποψία μίας πάθησης της χοληδόχου κύστης τίθεται συνήθως με τα τυπικά παράπονα των ασθενών και μπορεί να επιβεβαιωθεί από τις αυξημένες εργαστηριακές τιμές (τρανσαμινάσες, χολερυθρίνη, γGT, ALP) και τον υπερηχογραφικό έλεγχο της άνω κοιλίας.

Η πιο κοινή και σημαντική διάγνωση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η παρουσία συμπτωματικών χολόλιθων. Η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης πρέπει να οδηγήσει σε χολοκυστεκτομή, διότι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές. Η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εμπύημα χοληδόχου κύστης ακόμη και ρήξη αυτής με συνεπακόλουθο την εγκατάσταση απειλητικής για τη ζωή φλεγμονής ή και περιτονίτιδας.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί σπάνια να εξελιχθεί στην πορσελανοειδή χοληδόχο κύστη η οποία ενέχει αυξημένο κίνδυνο μετάπτωσης σε κακοήθεια. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης που δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται. Στην περίπτωση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης και των θηλωμάτων, υπάρχει επίσης ένα περιθώριο παρακολούθησης ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος τους.

Διαδικασία: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χολοκυστεκτομής;

Σήμερα, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χρησιμοποιείται ως η τυπική θεραπεία για την συμπτωματική χολολιθίαση και τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την δημιουργία τριών ή τεσσάρων χειρουργικών οπών. Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής αυτής διαδικασίας είναι:

  • Οι ασθενείς παραπονιούνται για λιγότερο πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση
  • Οι επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι λιγότερο συχνές
  • Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους και την καθημερινότητα τους πολύ πιο γρήγορα
  • Μικρότερες τομές στο δέρμα του ασθενούς.

Μια εκτεταμένη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να περιπλέξει σημαντικά την χειρουργική προσέγγιση. Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου η αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων είναι δυσχερής, τότε για την ασφάλεια του ασθενούς επιλέγεται η μετατροπή της επέμβασης σε ανοιχτή με την εκτέλεση τομής στο δεξιό υποχόνδριο.

Η εισαγωγή του ασθενούς γίνεται την ημέρα της επέμβασης αρκετά νωρίς ώστε να υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση του απαραίτητου προεγχειρητικού ελέγχου. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας αν και υπό προϋποθέσεις ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην περίπτωση της ανοιχτής χολοκυστεκτομής υπάρχει μία μικρή παράταση της νοσηλείας κατά μία ή δύο ημέρες.

Επιπλοκές χολοκυστεκτομής

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι πολύ ασφαλής μέθοδος με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Πιθανές επιπλοκές μιας λαπαροσκοπικής διαδικασίας είναι η μετεγχειρητική χολόρροια και λιγότερο η μετεγχειρητική αιμορραγία και οι εναπομείναντες χολόλιθοι στον χοληδόχο πόρο. Η χολόρροια ανάλογα με την έκταση και την διάρκεια της αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

γενικος χειρουργος scroll to top