genikos xeirourgos

Ρομποτική χειρουργική

Όλες οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι δυνατόν να εκτελεστούν σήμερα και με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από τρία μέρη: την κονσόλα ελέγχου, το τμήμα που τοποθετείται στον ασθενή επί της χειρουργικής τράπεζας και τη στήλη των διαφόρων συσκευών υποστήριξης.

Η κονσόλα ελέγχου τοποθετείται ελαφρώς σε απόσταση από το χειρουργικό τραπέζι. Ο χειρουργός καθήμενος στην κονσόλα χειρίζεται τους μοχλούς και τα πεντάλ με τη βοήθεια τρισδιάστατης προβολής. Το ρομπότ μετατρέπει τις εντολές του χειρουργού σε ακριβείς κινήσεις εργαλείων.

Το τμήμα που αφορά στον ασθενή είναι αποστειρωμένο και προστατευμένο, διαθέτει τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες με τους οποίους συνδέονται χειρουργικά εργαλεία και μια κάμερα 3D υψηλής ευκρίνειας. Το σύστημα περιστροφής επιτρέπει στο ρομπότ να χειρίζεται τέλεια τους ιστούς και να αναπαράγει με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού σε όλα τα επίπεδα του χώρου.

Στη στήλη των συσκευών τοποθετούνται όλα τα συστήματα απεικόνισης και διαχείρισης των δεδομένων του ρομποτικού συστήματος.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

Καλύτερη ορατότητα για τον χειρουργό
Σε σύγκριση με τις συμβατικές λαπαροσκοπικές τεχνικές, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει μία σταθεροποιημένη τρισδιάστατη απεικόνιση και εύκολο χειρισμό των εργαλείων σε όλα τα επίπεδα του χώρου. Τα εργαλεία επομένως καθοδηγούνται με εξαιρετική ακρίβεια, σε συνδυασμό με αξιοσημείωτη οπτική ευκρίνεια.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση
Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την πρόσβαση σε περιοχές που είναι συνήθως δύσκολα προσβάσιμες, ιδιαίτερα σε χειρουργικές επεμβάσεις της πυέλου.

Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
Χάρη στο ρομπότ ελαχιστοποιούνται οι ουλές.

Εκτομή ακριβείας
Ο αριθμός των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ελάχιστα επεμβατικά αυξάνεται σταδιακά σε όλες τις ειδικότητες. Τα εργαλεία προσανατολίζονται σε όλα τα επίπεδα του χώρου, με ελευθερία κίνησης πανομοιότυπης ή ακόμα και καλύτερης από αυτήν του ανθρώπινου χεριού. Τα συστήματα αιμόστασης και συρραφής που χρησιμοποιούνται είναι από τα πιο προηγμένα σήμερα.

Μειονέκτημα ρομποτικής χειρουργικής

Το αυξημένο κόστος που δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και ποικίλλει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

γενικος χειρουργος scroll to top