genikos xeirourgos

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση είναι μία χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για θεραπευτικούς λόγους και λιγότερο συχνά για διαγνωστικούς λόγους. Στη λαπαροσκόπηση, χρησιμοποιώντας πολύ μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα (γι' αυτό και ονομάζεται επίσης ελάχιστα επεμβατική διαδικασία), αποκτούμε πρόσβαση σε ολόκληρη την περιτοναϊκή κοιλότητα και τα όργανα της και με τη χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων εκτελείται σχεδόν το σύνολο των γνωστών χειρουργικών επεμβάσεων.

Πότε επιλέγεται η λαπαροσκoπική χειρουργική;

Η λαπαροσκόπηση επιλέγεται ως διαδικασία για το σύνολο των επεμβάσεων που αφορούν στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Προσφέρει πρόσβαση στο σύνολο αυτής της κοιλότητας που διαφορετικά μόνο με τη χρήση εκτεταμένων τομών επιτυγχάνεται. Μόνο όταν η γενική κατάσταση του ασθενούς ή ειδικές τοπικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, τότε επιλέγεται η ανοιχτή χειρουργική.

Διαδικασία λαπαροσκόπησης

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται πάντα υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται μια μικρή τομή στο κοιλιακό τοίχωμα συνήθως στο επίπεδο του ομφαλού για την εισαγωγή της κάμερας και ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης τουλάχιστον δύο ακόμη οπές για την εισαγωγή των ειδικών οργάνων . Στη συνέχεια δημιουργείται τεχνητό πνευμοπεριτόναιο δηλαδή «φούσκωμα της κοιλιάς» με την εισαγωγή αερίου (διοξείδιο του άνθρακα) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για τις κινήσεις των διαφόρων εργαλείων. Η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το το είδος της επέμβασης. Το εισαγόμενο αέριο αφαιρείται πριν το τέλος της επέμβασης, μπορεί όμως να προκαλέσει λίγο πόνο στην αρχή με αντανάκλαση στους ώμους λόγω ερεθισμού του περιτοναίου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι της λαπαροσκόπησης είναι πολύ χαμηλοί, αλλά όπως και με όλες τις ιατρικές διαδικασίες μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές οι οποίες μειώνονται στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αναλυτική ενημέρωση του ασθενούς προεγχειρητικά. Πρόκειται επίσης για επιπλοκές που εμφανίζονται εν πολλοίς και κατά τη διάρκεια της ανοιχτής χειρουργικής. Πολύ σημαντικό είναι να αναγνωριστούν και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως όπως στην περίπτωση της διάτρησης κάποιου οργάνου ή της αιμορραγίας. Για την περίπτωση της πνευμονικής εμβολής δίνεται μετεγχειρητικά προληπτικά αγωγή με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

  • Η καλύτερη πρόσβαση και θέαση όλων των οργάνων της περιτοναϊκής κοιλότητας
  • Το χαμηλό ποσοστό κινδύνου
  • Λιγότερες συμφύσεις
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
  • Γρηγορότερη επάνοδος στην εργασία και την καθημερινότητα
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
γενικος χειρουργος scroll to top